BLOG
Esti mai mult decat un CV!
"Bun la toate" sau "bun la ceva" ?

 

 

De cate ori te-au intrebat cei din jur, parintii, apropiatii sau chiar tu pe tine: la ce esti bun? Ce stii sa faci cel mai bine pe lumea asta? Daca n-ai stat prea mult pe ganduri, esti unul dintre putinii fericiti care au plecat la drum foarte decisi cu o anume pasiune si placere de a face ceva anume.

Cei mai mult oamenii insa oscileaza intre pasiune si necesitate, intre “ce se cere” si ce le-ar placea sa faca, intre a invata si a aplica in mai multe domenii/lucruri – de obicei adiacente – si a se specializa pe o anumita nisa.

De-aici intrebarea legitima, mai ales in vremurile actuale, cand noile tehnologii si internetul au largit considerabil aria de cunostinte, de actiune si mobilitatea oamenilor. Adaugam dinamica timpurilor moderne – se vorbeste tot mai mult despre contractia timpului la propriu – si avem o schita a contextului in care trebuie sa decidem: specializare sau nu?

Am putea spune ca este dilema ultimilor 10-15 ani in Romania, incepand cu sistemul educational, terminand cu marile sau micile companii care s-au mentinut pe baricadele economiei romanesti in acest rastimp, confruntate cu necesitatea angajarii unor oameni din ce in ce mai buni.

Deci, buni pe un segment anume de activitate, pe o nisa, intr-o meserie si un rol foarte clar definit? Sau buni la mai multe lucruri, toate pe aceeasi nisa de activitate? Sau, pur si simplu buni la mai multe, astfel incat sa poata fi cu usurinta mutati sau repozitionati?

Daca in structura programei de invatamant gasim inca un talmes-balmes de materii, pe principiul ca trebuie sa formam un soi de cultura generala si general-valabila copiiilor nostri, in privinta specializarii pe nise de activitate economica sau pe meserii  lucrurile sunt inca foarte la inceput. Cert este ca despre absolventii de liceu din Romania se poate spune doar ca au finalizat cursuri umaniste sau de stiinte exacte (real). Urmand apoi fie o facultate – la fel de generalista, cu exceptia celor artistice, sportive sau de arte – fie angajarea pe un post oarecare.

Principiul este acelasi: sa fim buni la toate, ca mai vedem pe urma. Odata cu angajarea pe un anume post, in special dupa primii trei ani in care, de regula, tanarul angajat cam face “de toate”, natural lucrurile merg spre o specializare.

Multinationalele care au venit in Romania post-decembrista, au venit cu reguli, regulamente si proceduri care au impus specializarea, intr-o “cultura organizationala “ eminamente generalista, dincolo de meseriile artistice ori sportive, sa spunem.

In cultura companiilor occidentale, si inainte, dar mai ales acum, in aceste timpuri denumite chiar de catre specialisti “era specializarii”, se apreciaza ca oamenii se mandresc si au cariere de succes exact atunci cand stiu sa faca exceptional un anumit lucru. Dar, daca DOAR acel lucru stiu sa faca si nimic altceva pe langa, se cheama ca sunt dispusi sa rateze cu buna stiinta multe alte lucruri minunate pe care viata le poate oferi. Inclusiv viata profesionala.

Cu alte cuvinte, specializare maxima, dar intr-un context generalist care sa-I asigure fiecaruia puterea de adaptare si readaptare, la nevoie, intelegerea si integrarea propriei specializari la o scara mai mare mare, iar satisfactiile vor fi pe masura.


Extrapoland ceea ce istoricul Samuel E. Morison spunea referindu-se la breasla sa, respectiv “specializarea prea rigida poate deveni la fel de daunatoare pentru mintea unui istoric si pentru reputatia sa la fel ca o generalizare prea timpurie in procesul de analiza si sinteza”, se poate aprecia fara a gresi prea mult ca specializarea ramane esentiala. Fondul insa trebuie sa fie acela al unei culturi vaste in acea specializare, pentru un drum de succes spre obiectivele de cariera sau de business propuse.


 

 


Scris de: Mihaela la 2015-04-17 15:31
Pentru firme


Pentru candidati


Joburi noi
Pentru a aplica la job trebuiesc completate urmatoarele informatii obligatorii:

- Nume, Prenume
- Telefon
- CV RO/EN sau Video CV sau profil LinkedIn