BLOG
Esti mai mult decat un CV!
Esecul doare....dar trece.

 

Ai stat vreodata sa inventariezi esecurile pe care le-ai cunoscut, le-ai depasit si ai invatat ceva din ele de-a lungul vietii tale profesionale? Dar sa le analizezi, sa vezi care a fost cel mai mare, care a fost cel mai putin important sau cum te-au marcat acestea, la job sau acasa?

Primul raspuns la intrebarile de mai sus ar putea fi negativ, dintr-un motiv foarte simplu: cultura esecului lipseste cu desavarsire, nu numai din mentalitatea si atitudinea poporului roman, dar mai ales din practicile curente din procesul de invatamant ori din cursurile de pregatire si dezvoltare personala in Romania.

Cele mai multe exemple de succes, indiferent ca sunt ale unor antreprenori de notorietate, oamenilor de stiinta, de cultura, sportivi, artisti, top manageri care conduc mari companii, sunt inclusiv rezultatul unor esecuri. Asumate, necesare, uneori foarte mari si foarte multe.

Fondatorul si proprietarul grupului de companii Virgin, britanicul Richard Branson, incepe “Lectiile din scoala vietii”, o carte in care povesteste intamplari inspirationale din businessurile pe care le-a dezvoltat, cu un indemn: “Daca privesti inainte, spre capat, la toti kilometrii din fata ta, cu toate pericolele care se pot ivi, s-ar putea sa nu faci niciodata acel pas. Fa acel prim pas! Vor fi multe provocari, s-ar putea sa ai parte si de esecuri, dar pana la final vei reusi!”.

Discursul lui Branson face parte din insasi mentalitatea sa de antreprenor in serie, aceea de a indrazni, de a-si asuma riscuri, totul in ideea reusitei! Iar esecul in sine este privit ca parte din succesul final.

Pentru a gasi cea buna definitie a esecului, redata nu de un dictionar explicativ, ci prin vocile oamenilor importanti ai lumii, un search pe Google se lasa cu aproape 18.000 de rezultate. In fiecare dintre aceste surse de informatii exista zeci de formulari. Oamenii inteligenti considera esecul parte fireasca din drumul spre succes, chiar daca este dureros si te opreste, pe moment, sa ajungi acolo unde ti-ai propus.

Dar, cum oare sa privim esecul drept “condimentul care da savoare succesului”, asa cum a spus candva Truman Capote? In societatile civilizate, esecul este studiat la scoala, iar exemplele cele mai bune pentru a invata cum sa rezolvi probleme si situatii sunt nereusitele.

            Analizeaza “la rece”, obiectiv si detasat, cauzele si circumstantele care au determinat nereusita unei actiuni profesionale, a unui proiect ori a unei intregi perioade din cariera ta. Vei putea intelege cat a depins de tine, cat a depins de context esecul prin care ai trecut si daca l-ai fi putut evita.

            Identifica punctele in care puteai sa optezi pentru o alta solutie dintr-o serie pe care o aveai la dispozitie si exerseaza variante de rezolvare astfel. Acest exercitiu te ajuta sa vezi si alte perspective ale situatiei in sine, asa incat pe viitor sa nu te opresti la o singura varianta de rezolvare a problemelor.

            Identifica si concentreaza-te pe elementele pozitive ale esecului. Cu alte cuvinte, pastreaza elementele benefice din proiectele esuate, pentru actiunile viitoare, si incearca sa vezi care au fost cele negative, care au determinat esecul. Astfel, vei putea in mai mare masura, pe viitor, sa le eviti.

 

Esential insa este sa depasesti frustrarea de moment si durerea nereusitei. Superficialii reusesc mai repede sa se detaseze si sa invete dintr-un esec. Cei mai sensibili sufera si se vindeca mai greu.

Parafrazand un film celebru, indemnul ar fi “Du-te cu esecul la psiholog”, dar nu toti ne permitem un psiholog. Asa ca, mai simplu ar fi sa parcurgem pasii mai-sus enumerati, pornind de la ideea ca totul e trecator! Chiar si esecurile!

 

 

 


Scris de: Mihaela la 2015-02-26 10:57
Pentru firme


Pentru candidati


Joburi noi
Pentru a aplica la job trebuiesc completate urmatoarele informatii obligatorii:

- Nume, Prenume
- Telefon
- CV RO/EN sau Video CV sau profil LinkedIn